Coniferen, wie kent ze nu niet? Deze populaire plant wordt in tuinen en parken wereldwijd geplant en dat hebben ze vooral te danken aan hoe trouw ze zijn. Nu denkt u waarschijnlijk, waarom zou ik dan gebruik moeten maken van coniferen in mijn tuin? Wij vertellen u alles over de conifeer en haar voordelen in dit artikel.

Coniferen zijn vol, blikdicht en zorgen voor voldoende privacy

Coniferen: wat zijn dat eigenlijk?

De coniferen behoren tot een groep planten die bestaat uit wel zeshonderd (!) soorten. Conifeer betekent ook wel ‘kegeldrager’ en komen van de droge, kegelvormige vruchten van coniferen. Daar danken coniferen hun naam ook aan: die is gebaseerd op de Latijnse woorden “conus” (kegel) en “ferre” (dragen). Coniferen behoren tot de naaktzadigen, wat betekent dat de zaden bij deze boom zichtbaar zijn. De conifeer is een groenblijver en groeit bijna alleen in gematigde klimaten. Het kan voorkomen dat ze groeien in tropisch klimaat, maar dan alleen in gebergtes. Bij Kwekerij Klein vindt u een ruim aanbod aan coniferen.

Coniferen zijn onderhoudsarm en u kunt er jarenlang plezier van hebben

Coniferen zijn al jaren populaire planten in Nederland en verkrijgbaar in vele soorten.

Coniferen blijven het gehele jaar groen

Coniferen soorten

Veel mensen denken dat de betekenis van haagplanten gelijk staat aan coniferen. Toch is het wel degelijk een aparte categorie! Het klopt dat coniferen bestaan uit vele soorten en maten. Allereerst maken we het onderscheid tussen coniferen haagplanten en coniferen tuinplanten.

Coniferen als haagplanten

Als we kijken naar haagplanten, kan worden gezegd dat het aanbod enorm is. De Thuja is een van de meest gebruikte coniferen haagplanten soorten. Dit komt vooral omdat deze snel en goed dichtgroeit en daarnaast ook goed tegen snoeien kan. Daarnaast is er ook de Taxus, welke behoort tot een van de luxere haagplanten. Naast deze mooie haagplanten is er nog veel meer keuze bij Kwekerij Klein.

Coniferen voor in de tuin

Naast haagplanten, zijn er ook nog de coniferen tuinplanten om de tuin mee op te fleuren. Een voorbeeld hiervan is de jeneverbes, deze naadplanten zijn afkomstig van de Juniperus. Daarnaast is er ook nog de Oostenrijkse den, met dikke bundels loof en stevige naalden. Wilt u coniferen kopen? of heeft u een vraag over één van onze coniferen haag-en tuinplanten? Neem gerust contact met ons op, dan helpen we u graag verder.

  1. Juniperus communis Goldschatz | Jeneverbes
    Juniperus communis Goldschatz | Jeneverbes
    10,95
    Tijdelijk niet verkrijgbaar

Coniferen planten informatie

Het planten van coniferen is niet heel ingewikkeld. U dient er vooral goed op te letten dat het gat diep genoeg is en na het plaatsen van de plant vult u de grond weer aan met vruchtbare grond, zoals potgrond. Wat een groot voordeel is, is dat vrijwel alle coniferen soorten op dezelfde manier kunnen worden geplant.

Wanneer coniferen planten?

Coniferen kunnen het beste worden geplant in het najaar tot het vroege voorjaar. Coniferen kunt u het best aanplanten in hun rustperiodes, november tot half april. Let op, plant geen coniferen wanneer het vriest of wanneer de grond erg droog is. Het aanplanten van coniferen tijdens een vorstperiode is niet alleen haast onmogelijk door de harde grond, het is ook niet goed voor de coniferen zelf. Plant de coniferen dus niet tijdens een vorstperiode.

Hoe een haag van coniferen planten?

  • Graaf een sleuf die breed en diep genoeg is om er een coniferenhaag in te planten, let er hierbij goed op dat de wortels niet in de knel komen.
  • Spit de bodem in de sleuf goed los, doe er wat vruchtbare potgrond door en druk de bodem rustig aan. De compost zorgt voor natuurlijke groei van de coniferenhaag.
  • Zet de conifeer in de sleuf en bekijk of het goed kan staan, zorg dat er niet meer dan drie coniferen per strekkende meter worden geplaatst. Als u dit niet doet, kunnen de planten niet goed groeien.
  • Plaats de conifeer met twee personen, waarbij de één de plant in de sleuf zet en de ander de grond tegen de plant aandrukt.
  • Na het planten voegt u weer vruchtbare grond aan de bodem toe. Doe dit met ecologische meststoffen, zodat de conifeer op duurzame wijze kan groeien.
  • Nadat u de sleuf weer hebt dichtgegooid, geeft u de conifeer voldoende water.

Coniferen kunnen als haag geplant worden, maar u kunt ze ook losstaand in de tuin zetten.

Coniferen snoeien

Coniferen kunt u het beste snoeien in de maanden mei en juni, en nog één keer in de maand september. Let wel op dat u dit niet later dan september doet, omdat de conifeer anders geen tijd krijgt om te herstellen voor de wintermaanden. Wilt u uw haag liever strak houden of houdt u van snelgroeiende coniferen? Dan kunt u gerust vaker snoeien. Snoei een conifeer nooit in het oude, bruine hout maar alleen in het groene gedeelte. Als u dit wel doet, kan de plant geen nieuwe takken meer aanmaken en zal het op den duur doodgaan. Gebruik voor het snoeien altijd een scherpe snoeischaar of takkenschaar. Vaak hoeft u enkel de vorm van de haag een beetje bij te knippen, zo weet u zeker dat de plant niet te ver uw tuin in groeit.

Coniferen snoeien doet u het beste in het voorjaar of het najaar.

Coniferen verzorgen doet u zo

Het verzorgen van coniferen is niet ingewikkeld, maar moet wel af en toe gebeuren. Lees voor de aanschaf van een coniferenhaag goed door wat de bodem- onderhoudseisen zijn, zodat u zeker weet dat de haag past in uw tuin. Anderzijds zijn er zoveel soorten coniferen, dat er altijd wel eentje voor u tussen zit. Hieronder leest u hoe u het onderhoud aan uw coniferenhaag het beste kunt aanpakken.

Coniferen water geven

Wanneer de coniferen zijn geplant, is het allereerst van belang dat u de planten voldoende water geeft. Let hierbij wel goed op dat de conifeer niet té veel water krijgt, want bijna alle coniferen kunnen hier niet goed tegen. De plant kunnen een klein deel van de voedingsstoffen uit regenwater halen, maar zeker bij droge periodes moet u de plant 2 of 3 keer per week water geven. Doe dit vooral in de eerst jaren, want wanneer ze zijn volgroeid hebben ze minder water nodig.

Coniferen bemesten

Ondanks dat de conifeer een sterke plant is, hebben ze wel voedingsstoffen nodig. Het is daarom belangrijk om de coniferen eens in de zoveel tijd te bemesten. Dit kunt u het beste doen met speciaal coniferen mest, welke voedingsstoffen als bitterzout en magnesium bevatten. Dit zorgt voor een mooie, groene kleur. Als u de conifeer nog moet planten, kunt u het beste tuinaarde mengen met de grond waarin de conifeer wordt geplant. Wilt u juist een geplante conifeer bemesten? Dan kunt u deze het beste bemesten bij de voet van de plant, deze mest in de grond harken en tot slot nog wat water geven. U kunt het beste de coniferen 2 keer per jaar bemesten in het vroege voorjaar.

Coniferen zijn onderhoudsarm, maar met het juiste beetje verzorging kunt u er lang van genieten.

Zijn coniferen winterhard?

Coniferen worden veel als haagplanten gebruikt, omdat ze daar erg geschikt voor zijn. Het zijn robuuste haagplanten die over het algemeen goed winterhard zijn en helemaal niet zo veel onderhoud nodig hebben. Daarnaast hebben ze een hele dichte groeivorm wat zorgt voor voldoende privacy. De conifeer is een groenblijver, wat ook wel betekent dat deze plant ook in de winter een mooie groene kleur heeft. Zo ziet uw tuin er dus ook in de winter prachtig uit!

In het kort

  • Coniferen zorgen voor privacy
  • Coniferen blijven het hele jaar groen
  • Coniferen zijn onderhoudsarm
  • Coniferen zijn in vele soorten en maten