Haagplanten zijn erg populaire planten in Nederland. Ze komen in vele soorten en maten, waardoor u er alle kanten mee op kunt. Maar waarom is een haag in uw tuin een goed idee? Wat zijn de meest populaire soorten? En hoe moet u de hagen planten? In deze blog vertellen wij u alles over haagplanten.
Waarom een haag in uw tuin?
Haagplanten worden in de Nederlandse tuinen erg veel toegepast en dat is niet voor niets. Haagplanten hebben namelijk zowel een functionele functie als een decoratieve functie. Het functionele zit hem in het feit dat de haagplant over het algemeen voor veel privacy zorgt. Het is dan ook niet raar dat de haag veel als groene afscheiding wordt gebruikt tussen buren. Een groene wand is natuurlijk een stuk mooier dan een simpele houten schutting. Andere redenen voor het planten van haagplanten in uw tuin zijn:
- De hagen zijn geluidsdempend, waardoor u minder geluidsoverlast heeft
- De meeste haagplanten groeien snel dicht, waardoor u snel een volle haag heeft
- Het is een flexibele afscheiding. De haag kan eenvoudig lager of smaller worden gemaakt
- Ze zijn goed voor de natuur, vogels, vlinders en andere dieren zullen er erg blij mee zijn als schuil- en voederplek
- Uw tuin wordt echt bijzonder. De meeste tuinen in een buurt lijken erg op elkaar, met een haag kunt u uw tuin er echt uit laten springen
Welke soorten haagplanten zijn er?
Haagplanten zijn er in veel verschillende soorten en maten, waardoor er altijd wel een geschikte variant is voor uw tuin. Denk aan de groenblijvende haag, waarmee u het hele jaar door een mooie groene erfafscheiding heeft. Ook zijn er laagblijvende hagen en hagen die erg hoog kunnen worden. Groene hagen, maar ook rode en bruine hagen. Hagen met besjes en hagen zonder besjes. Het belangrijkste verschil tussen de verschillende soorten hagen is toch wel of ze wintergroen zijn of niet. Dat wil zeggen dat ze in de winter hun blad behouden. De ene haag is mede door die reden dan ook populairder dan de andere haag.
De populairste hagen op een rijtje
De meest bekende haagplanten zijn de beukenhaag en de haagbeuk. Hoewel ze qua naam erg op elkaar lijken, zijn ze in werkelijkheid heel verschillend. De beukenhaag is namelijk een bladhoudende haag, terwijl de haagbeuk een bladverliezende haag is. Andere populaire haagplanten zijn:
- Coniferen: Dit is een robuuste, stoere heg die wel tegen een stootje kan. De heg groeit snel dicht waardoor hij altijd voldoende privacy biedt, zelfs in de winter. Een ander kenmerk van deze haag is dat de bladeren zacht aanvoelen. Hierdoor is de boom ook kind- en diervriendelijk.
- Taxus: De taxus is net als de conifeer een stevige, robuuste heg die veel kan hebben. Dat is niet vreemd, de taxus komt namelijk uit hetzelfde geslacht als de conifeer. De taxus is echter wel één van de luxere haagplanten en kan tot wel 20 meter hoog worden. De plant blijft in de winter ook mooi groen, waardoor deze voldoende privacy blijft bieden.
- Liguster: De liguster heeft een mooie lichtgroene kleur en een relatief hoge bladerdichtheid. De plant is onderdeel van de olijffamilie en is een echte favoriet onder vogels, rupsen en vlinders. Grote kans dat wanneer u een liguster in uw tuin plaatst u binnen de kortste keren de mooiste vlinders in uw tuin heeft. De plant is gedeeltelijk winterhard, wat wil zeggen dat hij bij zachte winters groen blijft.
- Laurier: De laurier is een sterke haag met frisgroene, leerachtige bladeren. De haag blijft het hele jaar groen, waardoor hij ook in de winter privacy in uw tuin biedt. Door de bladeren met lederen look krijgt de haag een luxe, krachtige uitstraling.
- Meidoorn: De meidoorn heeft een prachtige bloei en dat is niet vreemd aangezien deze haag afkomstig is uit de rozenfamilie. Er zijn verschillende soorten, de één met een rode bloesem en de ander met een witte bloesem. De meidoorn is een mooie en functionele toevoeging aan uw tuin.
Zijn er ook giftige haagplanten?
Wilt u een haagplant in uw tuin plaatsen en heeft u kinderen of huisdieren? Dan is het belangrijk dat u kiest voor een plant die geen giftige onderdelen bevat. Kinderen en huisdieren zijn vaak nieuwsgierig en stoppen daarom van alles in hun mond. Een giftig onderdeel van een haagplant kan dan erg vervelend zijn. Toch zijn er veel haagplanten waarvan een gedeelte giftig is. Ook onder de meest populaire hagen zijn er een aantal die giftig zijn, denk hierbij aan de taxus, laurierhagen en de japanse kardinaalsmuts. Vaak zit het gif van deze planten in de besjes die er aan groeien, maar ook in de stam en de naalden kan gif zitten. Het advies is om altijd voordat u een plant gaat kopen, na te gaan of deze giftig is of niet. En natuurlijk is het ook belangrijk om een beetje op uw kinderen en huisdieren te letten als ze er in de buurt komen.
Het planten van haagplanten
Het planten van haagplanten kunt u eenvoudig zelf doen, maar kunt u natuurlijk ook uitbesteden aan een hovenier. Wanneer u dit zelf gaat doen is het belangrijk om aan een aantal dingen te denken. Eén van die dingen is de periode waarin u de hagen het beste kunt planten. De werkwijze bij het planten van een haag is als volgt:
- Stap 1: Zorg voor een onkruid- en gras vrije plek waar u de haag wilt gaan planten
- Stap 2: Graaf een sleuf met een diepte van 2 centimeter meer dan de kluit van de haag en een breedte van twee keer de plant
- Stap 3: Meng wat losgemaakte grond met potgrond zodat de haag sneller kan wortelen
- Stap 4: Leg de hagen op de juiste plek naast de sleuf, zo weet u precies waar de hagen moeten komen en kunt u nog makkelijk verplaatsen
- Stap 5: Zet de hagen rechtop en kijk of ze mooi recht staan
- Stap 6: Graaf het gat dicht en geef de hagen voldoende water
De beste periode
Wanneer u haagplanten wilt gaan planten, dan is het belangrijk om dat in de beste periode te doen. Voor de haagplant is dat in de rustperiode van de plant, tussen oktober en april. Toch is het belangrijk dat u de plant niet in de grond zet met vorst. Er is dan een grote kans dat de planten het niet overleven. Door de planten in hun rustperiode te planten kunnen zij in alle rust wennen aan hun nieuwe plek. In de actieve periode, tussen mei en september, hebben zij hun energie nodig voor het bloeien en groeien.
Wintergroene hagen: deze hagen kunnen tegen vorst
Bang dat uw hagen in de winter hun blad verliezen en dat u daardoor uw privacy verliest? Er zijn meer dan voldoende bladhoudende haagplanten. Hierdoor blijven ze in de winter mooi groen, waardoor uw tuin het natuurlijke aangezicht behoudt. Bij bladhoudende haagplanten kunt u denken aan:
- Taxus
- Beukenhaag
- Conifeer
- Laurierhaag
- Japanse hulst
Hoewel bovenstaande haagplanten allemaal hun blad behouden in de winter zit er toch een verschil tussen de planten. Bij de beukenhaag blijft het blad bijvoorbeeld wel zitten, maar kleuren ze bruin in de winter. De taxus en conifeer daarentegen blijven wel groen in de winter. Dan zijn er ook nog de semi-wintergroene hagen. Deze blijven tot op zekere hoogte groen in de winter. Wanneer het te koud wordt, zullen deze hagen alsnog hun blad verliezen.
Haagplanten onderhouden: wat moet u weten?
Wanneer u de haagplant in uw tuin heeft geplaatst, dan vraagt deze vaak maar weinig onderhoud. Toch zijn er wel een aantal dingen waar u aan moet denken om de haag in de beste conditie te houden. Denk hierbij aan het snoeien van de haag, bemesting en water geven in de droge periodes.
Snoeien
Het snoeien van de haagplant doet u vooral om de plant in vorm te houden. Wanneer u de plant een tot twee keer per jaar goed terugsnoeit, dan zorgt u ervoor dat de vorm er weer mooi in komt en dat de plant sneller dichtgroeit. Hierdoor wordt de haag voller en compact. Doordat er veel verschillende soorten haagplanten zijn is het lastig om de beste periode te benoemen voor al deze planten. Over het algemeen kunt u de plant het beste tussen mei en september snoeien. Eén ding is erg belangrijk: wanneer het vriest, wordt er niet gesnoeid. Door de vorst kan de plant lastiger voeding opnemen, waardoor het herstel te langzaam zal gaan. Bij het snoeien van de haag kunt u het beste van onder naar boven werken. Hierdoor voorkomt u dat de afgeknipte bladeren in de heg vallen. Zorg er daarnaast voor dat de haag aan de onderkant iets breder blijft dan aan de bovenkant. Hierdoor kan het zonlicht er mooi op schijnen en zullen er minder snel kale plekken ontstaan.
Bemesting
Na de snoei is het tijd voor de bemesting van de plant. Het is belangrijk dat dit pas na de snoeibeurt gebeurt in plaats van ervoor. Hierdoor kan de haag sneller en beter herstellen van de snoeibeurt. Welke soort bemesting nodig is, is afhankelijk van de soort plant. De één heeft een meer kalkrijke bemesting nodig terwijl de ander juist meer van zure grond houdt. Meng de mest rond de plant door de grond heen.
Overige verzorging
Naast snoeien en bemesting heeft uw plant eens in de zoveel tijd ook wat water nodig. Denk hierbij aan de droge periodes of aan warme zomerdagen. In deze periodes kunnen uw planten wel wat extra’s gebruiken. Geef ze dan ook voldoende water, zodat ze weer even vooruit kunnen.
In het kort
Haagplanten zijn populaire tuinplanten in Nederland. Ze worden veelal toegepast als afscheiding van de tuin omdat het een groene afscheiding is die veel privacy biedt. Er zijn veel verschillende soorten, waaronder de populairste soorten:
- Coniferen
- Taxus
- Liguster
- Meidoorn
- Laurierhaag
Veel van de hagen zijn wintergroen of semi-wintergroen, wat inhoudt dat ze in de winter hun blad behouden.
Het planten van de hagen is vrij eenvoudig. De beste periode hiervoor is tussen oktober en april, als de planten in hun rustperiode zitten. Een uitgebreid stappenplan voor het planten van de hagen leest u hierboven in de blog.
Haagplanten zijn over het algemeen erg onderhoudsvriendelijk. Eén tot twee keer per jaar snoeien en/of bemesten is vaak meer dan voldoende. Daarnaast is het handig om de planten bij droog weer wat extra water te geven.