Die heerlijke geur is te herkennen uit duizenden. De één vindt het heerlijk, de ander heeft er wat minder mee, feit blijft: Lavendel is een prachtige dwergstruik en wordt in vele tuinen gebruikt. Maar welke soorten zijn er eigenlijk allemaal? En welke verzorging hebben ze nodig? In deze blog vertellen wij u alles wat u moet weten over deze struiksoort.

Wat is Lavendel?

Lavendel, ook wel Lavandula, is een dwergstruik afkomstig uit de lipbloemenfamilie. Deze familie dankt zijn naam aan de typische vorm van de bladeren, deze lijken namelijk op een soort boven- en onderlip. De dwergstruik lavendel wordt niet hoger dan een meter en niet breder dan een halve meter. De plant wordt veelal om zijn kleur en geur toegepast in de tuin. De paarse kleur maakt de plant namelijk een lust voor het oog en de geur die er vanaf komt is heerlijk rustgevend.

Lavendel is met zijn paarse kleur een lust voor het oog.

Lavendel is meer dan gewoon een struik

Naast dat deze struik in de tuin heerlijk ruikt en een prachtige kleur meegeeft, heeft het planten van lavendel nog meer positieve punten. Bijen, hommels en vlinders zijn namelijk ook gek op de plant en die zult u dan ook zeker meer aantreffen in uw tuin. Daarnaast is iedereen wel bekend met het feit dat deze struik veel gebruikt wordt in beauty- en verzorgingsproducten. De geur is hiervan de grootste reden, deze heeft een rustgevend effect en is daarom erg populair. De geur wordt bijvoorbeeld verwerkt in een zeep, parfum of bruisbal voor in bad. Hieronder een opsomming van redenen waarom lavendel in uw tuin een goed idee is:

  • De struik heeft een heerlijke geur en een prachtige kleur: de geur is herkenbaar en kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden.
  • Het is de ideale plant om uw borders mee op te vullen: de struik kan goed gecombineerd worden met andere tuinplanten en zorgt ervoor dat de grond goed opgevuld kan worden.
  • Lavendel is makkelijk in onderhoud: de struik vraagt om niet veel onderhoud. twee keer per jaar snoeien en af en toe water geven is meestal voldoende.
  • Trekt vlinders en bijen aan: de struik is erg geliefd bij vlinders en bijen dankzij de nectar die erin zit. Hierdoor zullen ze er graag van smikkelen en kunt u genieten van de prachtige insecten in uw tuin.
  • De struik bloeit ieder jaar weer uit: de struik vraagt niet om veel onderhoud en is toch in staat om ieder jaar weer opnieuw uit te bloeien. De plant kan goed tegen droogte en overleeft zelfs de vorst. Sommige lavendel soorten zijn zelfs (half)wintergroen.

Er zijn verschillende lavendel soorten variërend in kleur.

De verschillende lavendel soorten

Wanneer we het hebben over de verschillende lavendel soorten, dan zijn we nog lang niet uitgepraat. Er bestaan zo’n 30 verschillende soorten, waarvan de meesten voorkomen in het gebied rond de Middellandse zee. De lavendel soorten verschillen dan misschien niet heel veel van elkaar, toch zijn er wel verschillen in kleur en andere eigenschappen. De gewone lavendel, ook wel echte lavendel of Lavandula Angustifolia genoemd, past het best bij ons klimaat. Hij is winterhard en kan goed tegen de nattigheid in ons land. Deze soort kan uitgroeien tot een prachtige paarse plant van maar liefst 50 cm hoog. Hiermee is het niet alleen een prachtige struik, maar ook een perfect alternatief voor wanneer u geen buxussen in uw tuin wilt. Andere populaire lavendel soorten voor in de tuin zijn:

  • Spaanse lavendel: Ook wel de Lavandula x intermedia genoemd. Deze soort heeft een grijsgroen blad en smalle lange stengels. Hij groeit breedt uit, maar kan ook hoger worden dan de echte lavendel.
  • Franse lavendel: Ook wel de Lavandula stoechas ssp. pedunculata of de pluim lavendel genoemd. Deze soort wordt vooral als potplant gebruikt omdat hij niet zo goed tegen de volle grond kan. De struik dankt zijn naam aan het pluimpje schutblaadjes bovenop de schijnaar.

Wilt u één van deze prachtige struiken in uw tuin planten? Dan bent u bij Kwekerij Klein aan het juiste adres. In onze kwekerij vindt u de plantjes in verschillende soorten en maten. Advies nodig of vragen over de plant? Vraag het ons gerust, wij helpen u graag.

Wintergroene planten: kan de plant tegen de vorst?

Wie wel eens lavendel in zijn tuin heeft gezet kan dit beamen: zodra de zware vorst aanbreekt verliest de plant zijn kleur en lijkt het erop alsof het gedane zaak is. Toch hoeft u nu niet meteen de plant te verwijderen uit de tuin. Sterker nog, meestal groeit deze in het voorjaar, na een snoeibeurt, gewoon weer prachtig terug. Het verschilt wel per lavendel soort of de plant winterhard is, let hier dan ook goed op bij het aankopen van de plant. Hierdoor weet u meteen hoe u volgend jaar in het voorjaar moet handelen om weer het beste uit de plant te krijgen.

Lavendel planten: wanneer en hoe?

Lavendel planten kan het hele jaar door, mits de grond niet bevroren is of het buiten vriest. Het is belangrijk dat u de struik op een zonnige plek zet, dit vindt hij het fijnst. Graaf een stukje grond uit, strooi een beetje kalk in het gat bij de plant en uw plant heeft een goede basis om mooi uit te groeien. Het is ook leuk om meerdere soorten lavendel planten bij elkaar te zetten voor een prachtig kleureffect.

Lavendel planten kan het hele jaar door en is geliefd bij insecten.

De bloeitijd van de plant: de hele zomer genieten

In de zomer wilt u graag kunnen genieten van de mooiste kleuren en geuren in uw tuin. De lavendel is hiervoor de perfecte struik en laat u langdurig profiteren van zijn prachtige paarse kleur en zijn heerlijke geur. De plant bloeit van juni tot ver in de nazomer en is zelfs (half)wintergroen. Nog meer reden om deze topper onder de struiken in uw tuin te plaatsen.

Lavendel verzorging

Lavendel verzorging is eigenlijk helemaal niet moeilijk, ze kunnen namelijk een heleboel hebben. Sterker nog, wanneer u de struik in volle grond hebt staan hoeft u er bijna helemaal niks aan te doen. Het is aan te raden om ongeveer één keer per jaar een onderhoudsdosis kalk aan te brengen, de struik houdt immers van een kalkrijke bodem. Mocht het nu langdurig droog en warm zijn, dan kunt u de plant af en toe wat water geven om te voorkomen dat deze verbrandt. In een pot is het wel aan te raden om af en toe water te geven. Hier kan de plant namelijk zijn voedingsstoffen niet uit de volle grond halen. Voor de rest is het enkel een kwestie van genieten met deze prachtige struik.

Snoeien lavendel

Het is aan te raden de struik ongeveer twee keer in het jaar te snoeien. Hierdoor blijft de vorm van de struik op zijn best en kan hij weer mooi verder groeien. Het snoeien van lavendel kan het beste in april gebeuren, dit is nog vlak voor de struik gaat bloeien. Tijdens het snoeien dient u ongeveer één derde van de scheuten af te knippen. Wanneer u teveel weggeknipt hebt kan het zijn dat de struik niet meer uitloopt. Als de struik is uitgebloeid kunt u hem nog een keer snoeien. Hierbij mag u heel zorgvuldig te werk gaan en de struik slechts licht terugsnoeien. Dikke, houtige takjes mogen hierbij verwijderd worden. Door op de juiste manier te snoeien kunt u langer genieten van een mooie struik.

Lavendel snoeien dient twee keer per jaar te worden gedaan.

Lavendel stekken

Wilt u nog meer lavendel planten in uw tuin? Dan kunt u die ook gewoon stekken van uw huidige struik. Lavendel is namelijk erg geschikt om te stekken. De beste tijd om dit te doen is in het najaar, wanneer de stelen goed hard zijn. Knip dan ongeveer 10 cm van de lengte af en verwijder de blaadjes onderaan. Vervolgens kunt u de bast aan één kant van de tak verwijderen met een scherp mes en de stek in een potje plaatsen. Denk hierbij wel aan speciale stekgrond en eventueel andere voedingsstoffen voor de stek. De stekken moeten eerst warm en beschut staan en regelmatig water krijgen. Wanneer ze dan een beetje uitgroeien mogen ze worden verpot. Blijf regelmatig water geven, maar voorkom dat de grond nat blijft. In het voorjaar kunt u dan het struikje een plek in uw tuin geven.

In het kort

Lavendel is een dwergstruik die vooral voorkomt in het gebied rondom de Middellandse zee. Er bestaan meer dan 30 verschillende soorten, waarvan de ‘echte’ lavendel, de Lavandula Angustifolia, de meest bekende is. De struik is vorstbestendig, (half)winterhard en vraagt om weinig onderhoud.

Lavendel planten kan het hele jaar door, tenzij de grond bevroren is. Graaf hiervoor een klein gedeelte van de grond uit, strooi er wat kalk in en plaats de struik in de grond.

Het snoeien van de struik dient ongeveer 2 keer per jaar te worden gedaan. De eerste keer is in juni, vlak voor de bloei begint en de tweede keer is als de plant is uitgebloeid in het najaar. Verwijder hierbij houtige takjes en knip ongeveer 10 cm van de steeltjes weg. De lavendel is ook erg geschikt om te stekken, dit kan het beste in het najaar gebeuren.

Voordelen van de lavendel planten in uw tuin zijn:

  • Een heerlijke geur en een prachtige kleur
  • Veel verschillende lavendel soorten, waardoor er prachtige combinaties gemaakt kunnen worden
  • De struik kan eenvoudig gestekt worden
  • Vraagt om weinig onderhoud
  • De plant kan goed gebruikt worden ter opvulling van een plantenbak of border
  • De plant is vorstbestendig en (half) wintergroen